lördag 26 februari 2011

Florence Aubenas - Le Quai de Ouistreham

Florence Aubenas är journalist och har arbetat på Libération och Le Nouvel Observateur. När hon gjorde ett reportage i Irak 2005 blev hon tagen som gisslan i flera månader. Hon blev bortrövad i Bagdad den 5 januari tillsammans med sin guide när hon arbetade med ett reportage om flyktingar från Falloujah. Först den 1 mars kom en video på 26 minuter till en TV-kanal där Florence Aubenas verkade medtagen och vid dålig hälsa. Hon fick stort stöd i Frankrike. Den 12 juni - efter mer än fem månader - frisläpptes hon.

Nu har hon kommit ut med en wallraffbok om arbetsmarknaden i Frankrike. Hon tar tjänstledigt och skriver in sig som arbetslös på arbetsförmedlingen i Caen. Hon kommer i kontakt med arbetssökande som lever under existensminimum och redogör för de hårda villkor som råder för arbetssökande utan utbildning, vilka eventuella jobb som står till buds och villkoren för dessa. Hon får enstaka jobb i städbranschen, bland annat på färjan i Ouistreham. Arbetsvilkoren är vidriga, arbetstiderna likaså och stressen enorm.

Hon berättar om de ibland absurda villkor som finns på arbetsförmedlingen, om arbetstillfällen som bara är ett par timmar på morgonen eller jobb där man får betalt för tre timmar, fastän jobbet måste göras på fem.

Den är mycket intressant att läsa och säger en hel del och västvärldens villkor för arbetslösa. Den kom ut i Frankrike 2010 och blev en försäljningssuccé. Den kommer ut i Sverige i mars på Grate förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar